D.O. Ribera del Duero


D.O. Ribera del Duero blev D.O. i 1982 og ligger i provinsen Castilla y León.


Modne Tinto Fino druer hos Alonso del Yerro i Ribera del Duero

Geografi

Ribera del Duero ligger på det store nordlige plateau af Den Iberiske Halvø. Det indtager de sydlige sletter i provinsen Burgos, mod vest ind Valladolid og omfatter dele af Segovia og Soria provinser i syd og øst. Som navnet antyder ligger Ribera del Duero langs med Duero floden.

Historie

Vin har været produceret i regionen i tusinder af år. Men vin avl som vi kender det, startede sandsynligvis i Ribera del Duero region med benediktinermunke fra Cluny i Bourgogne-regionen i Frankrig i det tolvte århundrede. Indtil 1970’erne fik Ribera del Duero ikke fik meget opmærksomhed. De meste af vinproduktion dengang bestod af simple rosévine fra Garnacha i den østlige del af regionen. I 1970’erne begyndte nogle vin producenter at lave Tempranillo i en mere koncentreret, fyldig og frugt-drevet stil end de fleste Rioja vine i dag. Vinfremstilling i regionen blev udvidet betydeligt i 1980’erne og 1990’erne og mange nye bodegaer blev grundlagt. Ribero del Duero vine nyder i øjeblikket (helt fortjent) stor popularitet.

Klima

Ribera del Duero har moderat til lav nedbør (450 mm om året) og der er ganske ekstreme klimaforhold: lange tørre somre med temperaturer op til 40 ° C efterfølges af hårde vintre, hvor temperaturerne kan falde så lavt som – 18 ° C. Der er også markante forskelle i temperatur år for år. Klimaet er kontinentalt og det varme middelhavsklima med mere end 2.400 solskinstimer årligt.

Druetyper

  • Røde druer: Tinto Fino, lokal Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon
  • Hvide druer: Albillo

Jordbunden

Jorden består af ler og sand vekslende med lag af kalksten, mergel og kalkholdig sammensætninger. Duero-dalen har et flad, stenet, blidt kuperet terræn, der spænder fra 911 m ned til 750 m over havets overflade.