Små producenter, store smagsoplevelser

Piemonte omfatter ikke færre end 7 DOCG og 45 DOC vindistrikter

Piemonte er en af de absolut bedste regioner i Italien og dermed også i hele verden, når det drejer sig om vinproduktion.

Piemonte – en af verdens bedste vinregioner

Piemonte er en af de absolut bedste regioner i Italien og dermed også i hele verden, når det drejer sig om vinproduktion. Det skyldes ikke mindst Nebbiolo-druen, som egenhændigt står bag de store vine fra Barolo og Barbaresco.

Piemonte er dog meget mere end de to vine, understreget af det store antal DOC- og DOCG-vine der også laves i regionen. Der er hele 7 DOCG’er og 45 DOC’er. Den nemmeste måde at adskille områderne på er via deres primære druesort, som i høj grad er baseret på lokale kvalitetssorter.

Nebbiolo – stjernen i Piemonte

Kvalitetsmæssigt er det Nebbiolo, der producerer de bedste vine i Piemonte, men kvantitativt er det Barbera og Moscato Bianco, der dominerer. Nebbiolo yder sit bedste i Barolo og Barbaresco, hvor den er plantet på bjergskråninger i 150–400 meters højde for at få optimal sol, da den modner sent.

Dernæst kommer Barbera, som især er kendt fra Barbera d’Alba og Barbera d’Asti. Traditionelt set har Barbera-vinene været hverdagsvine, men i dag løftes de til nye højder af Barolo-producenter, som også arbejder med Barbera. Den sidste væsentlige røde sort i Piemonte er Dolcetto, som har 7 DOC’er. Dolcetto giver friske, frugtige og lettere vine.

Hvidvin og mousserende specialiteter

På hvidvinssiden er det især Asti på druen Moscato Bianco, der er kendt. Asti er den lettere søde mousserende variant, som kan minde om Champagne i stil, men med et mere frugtigt præg.

Derudover står Cortese bag de mere elegante stille hvidvine, som bidrager til bredden i regionens vinudbud.

Klima og geologi i Piemonte

Piemonte grænser op til Frankrig og Schweiz og er omkranset af Alperne og Appenninerne. Navnet betyder da også “fødderne af bjergene”. Po-floden beslaglægger et stort område, og kun omkring 30 % af arealet er egnet til vindyrkning.

Bjergene og dalene skaber store temperaturforskelle samt den berømte tåge (nebbia), der især præger efteråret. Tågen menes at være gavnlig for modningen af Nebbiolo, som ofte høstes sent på året. Selvom Piemonte ligger på samme breddegrad som Bordeaux, er klimaet koldere og mere tørt, hvilket giver helt unikke vilkår for vinene.

Druesorter i Piemonte

Piemonte er kendt for en enorm variation af druer. Blandt de mest fremtrædende findes:

Arneis, Barbera, Bonarda, Brachetto, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Cortese, Croatina, Dolcetto, Erbaluce, Favorita, Freisa, Grignolino, Moscato Bianco, Nebbiolo, Pinot Nero, Ruchè, Sauvignon Blanc, Uva Rara, Verduno, Vespolina – og mange flere.