Umbrien, den lille
skjulte perle

Vinmarker rundt om Montefalco
Umbrien i det centrale Italien er en region med frodige bølgende bakker, landsbyer på bakketop og ikoniske, historiske byer. Sidstnævnte er eksemplificeret af Orvieto og Assisi. I hjertet af den italienske halvø er det omgivet af Toscana, Marche og Lazio. Det er faktisk ikke den eneste italienske region uden en kystlinje, det samme gælder for Aosta, Piemonte, Lombardiet og Alto Adige/Trentino.

Umbrien er ligesom Marche og Lazio bedst kendt for sin hvidvinsproduktion. På trods af ændringer i stil over tid er Orvieto DOC (baseret på druesorten Trebbiano) stadig regionens største appellation. Det tegner sig for over ti procent af den samlede umbriske vinproduktion. Stilarter af Orveieto kan variere fra tørre (Secco) til halvsøde (Amabile) og søde vine.

Grechetto er den næstmest fremtrædende hvide sort. Den spiller en sideordnet rolle i Orvieto og forskellige andre Bianco-aftapninger i regionen. Men de fleste af de andre hvidvins DOC’er her – inklusive Colli Martani og Amelia – giver også mulighed for aftapninger af Grechetto.

Selvom Umbrien er bedst kendt for sine hvidvine, er Umbriens to topniveau DOCG-betegnelser for deres rødvine. Den indfødte røde drue Sagrantino har vundet en fremtrædende rolle i Montefalco-området og har skabt vine med stor dybde og masser af power. De bedste eksempler, er fra producenter som Paolo Bea, Antonelli eller Arnaldo Caprai. Det var ingen overraskelse, da Sagrantino di Montefalco modtog DOCG-status i 1992.

Sangiovese vokser i popularitet og er regionens mest plantede druesort. Druen tegner sig for omkring 22 procent af vinmarksarealet.

Dette er hoveddruen i den anden af regionens DOCG-vine Torgiano Rosso Riserva. Ikke Riserva-røde og hvidvine fra denne appellation – omkring ti kilometer syd for Perugia – har kun DOC-status. Der er 11 DOC’er og 6 IGT’er (Allerona, Bettona, Cannara, Narni, Spello og det regionsdækkende Umbria IGT).

Den årlige produktion på omkring 600 til 800 millioner liter er under en tredjedel af Toscanas. Dette gør Umbrien til den 14. eller 15. af de 20 vinproducerende regioner efter årlig volumen.

I midten af 2010 var kun omkring 17 procent af vinene produceret i regionen på DOC-niveau. Men kvaliteten og populariteten af regionens vine er stigende. Dette kan til dels tilskrives ansættelsen af rådgivende ønologer, som det nu er almindeligt andre steder i Italien.

Denne investering har markant forbedret vin baseret på Sangiovese. Det har også øget fokus på Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir til de røde og tørre hvidvine fra Chardonnay. Flere umbriske vingårde laver også fadlagrede blandinger af Chardonnay og Grechetto.

Disse nye vine tiltrækker betydelig interesse herhjemme og internationalt. Dette kan til dels skyldes favorable priser i forhold til toscanske modparter.

Klimaet i Umbrien ligner klimaet i Toscana. Den oplever kolde, regnfulde vintre og tørre somre med rigeligt solskin til at modne vindruer. Undtagelsen fra dette er området vest for Perugia. Her modereres temperaturerne af vandet i Lago Trasimeno, den 4. største sø i Italien.