Toscana, hjertet af den italienske vin produktion.


Det mageløse sceneri set fra Montalcino , Toscana

Toscana er sammen med Piemonte de to vigtigste vinregioner i Italien. Egnens stolthed er Sangiovese druen, som yder sit bedste i netop Toscana. Sangiovese er den mest plantede druesort i hele Italien, hvilket betyder at kvaliteten går fra decideret ringe, til verdensklasse, som her i Toscana. Der opnås kun jævne vine på Sangiovese, hvis udbyttet er for højt eller klimaet er for koldt. Men i Toscana er klimaet ideelt og producenterne er fokuseret på kvalitet frem for kvantitet. Landskabet i Toscana er meget bakket. Størstedelen af vinmarkerne ligger fra 150-500 moh. Det gør dels, at druerne får mere sol og dels at klimaet svinger relativt meget fra dag til nat. Temperatursvinget hjælper til, at druerne bedre bevarer deres vitale syre og aroma. Foruden producenternes fokus på kvalitet, er der altså geologiske fordele som gør at Sangiovse yder bedre her, end mange andre steder i Italien.

Toscana står for den tredjestørste produktion af DOC/DOCG vin i Italien, efter Piemonte og Veneto. 80% af produktionen er rødvin. De resterende 20% dækker over hvidvin, rosé og egnens specialitet, Vin Santo kan oversættes til hellig vin. Det er en sød dessertvin, der er lavet på druesorterne Trebbiano og Malvasia.

Toscanas DOCG og DOC

Toscana har hele syv DOCG’er, deriblandt Chianti, Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano, som er tre af de mest kendte vinregioner i Italien. Alle syv DOCG’er laver vin i topklasse, men også flere af de i alt 29 DOC’er er godt med. Toscansk vin har i det hele taget gennemgået en lang kvalitetsudvikling siden 1980, godt hjulpet på vej af oprøret fra 1970, som vi vender tilbage til.

Foruden Brunello di Montalcino og Chianti, byder Toscana på højt innovative DOC Bolgheri. Her regerer store profiler som Antinori og Tenuta San Guido, der står bag Sassicaia og andre af verdens mest eftertragtede vin.

Supertoscanere

Som noget ganske usædvanligt, er nogle af Toscanas bedste vine klassificeret som IGT. Det er de såkaldte Supertoscanere eller blot Supertoscansk vin. De betragtes i dag som kultvine og priserne er derfor fulgt med op i det høje leje. I 1970’erne opstod begrebet Supertoscansk vin, som er vine der alle er deklassificeret, da de ikke lever op til de lokale vinkrav givet for Toscana. Vinene er ofte lavet på alt andet end de lokale sorter og ligger derfor smagsmæssigt også langt fra de traditionalle Toscanske vine. Ofte er der benyttet Bordeaux-sorter, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot, i stedet for klassisk Sangiovese og andre tillade sorter. Læs mere om begrebet nederst på siden.

Det er sjældent at Supertoscanere fremgår af flaskens etikette. Hvis ikke, kan de som regel altid spottes på prisen. De koster typisk 10 gange mere end en traditionel toscansk IGT vin og ligger derfor mindst i samme prisleje som en DOCG.

Begrebet Supertoscanere opstod i 1970’erne som en modreaktion på det generelt lave kvalitetsniveau, der dengang herskede i Toscana. Vinene blev klassificeret som Vino da Tavola, VDT, der er i bunden af kvalitetspyramiden, fordi de ikke levede op til de regionale krav. Regionale krav, som netop skulle være med til at sikre en høj kvalitet. VDT klassificeringen skete typisk fordi der blev benyttet andre druesorter, end hvad lovgivningen foreskrev. Typisk var der tale om Bordeaux-sorter, altså Cabernet Sauvignon og Merlot. Vinene var selvfølgelig ekstremt vellavede, for at gøre kontrasten endnu større. To af de første Supertoskanske vine var Tanuta San Guidos Sassicaia og Antinoris Tignanello. Det er vine som selv i dag regnes for nogle af de bedste fra hele Italien! Mediestuntet virkede, et nyt begreb var født og vinene fik den fortjente opmærksomhed og blev øjeblikkelig successer. Men endnu mere vigtigt, fokusen på kvalitet fik andre til at hoppe med på vognen og kvaliteten har så at sige været stigende lige siden – og det var reelt målet.

Druesorter i Toscana
Aleatico, Ansonica, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Canaiolo Nero, Ciliegiolo, Colorino, Malvasia del Chianti, Malvasia Nera, Mammolo, Merlot, Moscato Bianco, Pinot Nero, Prugnolo Gentile, Sangiovese, Syrah, Trebbiano Toscano, Vermentino