Veneto, danskernes foretrukne vinregion


Smukke vinmarker i Valpolicella

Veneto kommer ind på 3. pladsen, når man taler om, hvor der i Italien produceres mest vin. Der er 10 DOCG og 27 DOC i Veneto og i dag handler det mere om kvalitet frem for kvantitet og sammen med Piemonte og Toscana kommer nogle af Italiens mest berømte vine herfra, Soave, Valpolicella, Bardolino.  I Soave finder vi nogle af  italiens mest populære tørre hvidvine.

Der er vel ingen enkeltstående vintype som har haft en så eksplosiv salgskurve i Danmark som Amarone. Amarone er en af danskernes helt store vinfavoritter, som gennem de sidste 15-20 år, har nydt stadig opadgående popularitet. I de finere vinkredse anses den ikke for at være en af såkaldte “store vine, men alligevel appellerer den til den brede befolkning i lille Danmark. Måske skyldes succesen, at vinene produceres i nærheden af Verona, som er et yndet turistmål for danskerne, glem heller ikke Gardasøen. Eller måske skyldes det, at dens fyldige og frugtagtige karakter er det perfekte match på en kold vinteraften. I 2009 blev Amarone della Valpolicella endelig ophøjet til DOCG status, små 20 år efter navnet officielt blev lanceret.

Det kølige, men vindstille klima for foden af Alperne, ved Gardasøen, giver optimale betingelser for at dyrke grønne druer, som for eksempel den indfødte Garganega, der netop er hoveddruen i Soave. Området langs kysten ved Adriaterhavet, derimod, har et væsentlig mildere og varmere klima, og det er her langt de fleste røde druer dyrkes. De mest anvendte røde druer i Veneto er; Corvino, Rondinella og Molinare. Blandt de mest kendte rødvine er Valpolicella, Amarone og Bardolino.

Selvom regionen er en af de mest moderne vinregioner i Italien, så anvendes der stort set stadig udelukkende italienske sorter. Man anvender i mindre grad internationale druer som f. eks. Cabernet Sauvignon og Chardonnay, der til gengæld er slået godt igennem i naboregionerne Friuli, Alto Adige og Trentino. Veneto er desuden én af Italiens mere dynamiske vinregioner.


 
 
Druesorter i Veneto
Barbera, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Chardonnay, Cortese, Corvina, Corvinone, Durella, Garganega, Gropello, Malvasia, Marzemino, Merlot, Molinara, Oseleta, Pergola Veronese, Pinello, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Pinot Nero, Prosecco, Raboso, Riesling, Riesling Italico, Rondinella, Sauvignon, Serprina, Tocai Friulano, Trebbiano di Soave, Trebbiano Toscano